Πότε ένας μαθητής έχει κατακτήσει  ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην ξένη γλώσσα και από πού φαίνεται αυτό; Είναι μια συχνή απορία που εκφράζουν οι γονείς.

Η απάντηση αυτή είναι απλή και πολλές φορές άμεση. Όταν το σύνολο του παραγόμενου λόγου του μαθητή [προφορικού και γραπτού] έχει επιτύχει τους επικοινωνιακούς στόχους που κάθε δραστηριότητα κρύβει μέσα της.

 Ας  πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή και ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημεία. Το πρωταρχικό στοιχείο για αυτή την πορεία είναι τα γλωσσικά εργαλεία.

Οι πρώτοι κανόνες της γλώσσας ιδιαίτερα στη γραμματική  και μια δεξαμενή με λέξεις οι οποίες μπορούν να μπουν στη σειρά και να παράγουν ένα αρχικό νόημα.

Η γραμματική και η σύνταξη των λέξεων δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλεια γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η έκφραση των μαθητών, αυτό που ονομαζόταν ‘ευφράδεια στο παρελθόν και που σαν όρος είναι πια ξεπερασμένος, είναι που καθιστά επιτυχημένη την μαθησιακή διαδικασία και αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιτυχίας για τον εκπαιδευτικό και την επιβράβευση των προσδοκιών του μαθητή.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία ,μετά την παρουσίαση των γραμματικών και λεξιλογικών φαινομένων σειρά έχει η παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου. Αυτή είναι μια διαδικασία που θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Εκεί  ο κάθε μαθητής  παράγει το δικό του λόγο με τις γνώσεις που διαθέτει και καλείται να απαντήσει σε ένα πραγματικό πρόβλημα  που έχει τη βάση του σε μια πραγματική κατάσταση. Κάθε στάδιο και επίπεδο στη γλώσσα έχει μια τέτοια πρόκληση [ στα αρχικά επίπεδα μπορεί να είναι  το πώς θα αγοράσω ένα  παγωτό από το κατάστημα της γειτονιάς και στα ανώτερα επίπεδα τι γνώμη έχει ο μαθητής για την μόλυνση του περιβάλλοντος και ποια μέτρα θα πρέπει να παρθούν για το περιορισμό της].

Παρ' όλα αυτά , ο πραγματικός λόγος που η επικοινωνία έχει μεγαλύτερη σημασία για μας από την ακρίβεια είναι οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής . Πόσοι μαθητές και μαθήτριες δεν απέκτησαν πιστοποιητικά αγγλικών δεξιοτήτων και όταν τους ζητήθηκε στη ζωή να αποδείξουν στη πράξη και σε  πραγματικό χρόνο τις ικανότητες τους, δεν συνάντησαν τεράστια προβλήματα;

Μπορώ με βεβαιότητα να πω, ότι το πιο σίγουρο τεστ για ένα μαθητή θα είναι στη μετέπειτα πορεία του να μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα έμαθε κοντά μας για να είναι πιο αποδοτικός και παραγωγικός στη δουλειά του ή να μπορέσει να γνωρίσει όλα όσα εμείς του είπαμε και του δείξαμε για τις χώρες που μιλούν την αγγλική γλώσσα.

Κι αυτό αποτελεί για μας το μοναδικό στοίχημα που αξίζει – δεξιότητες και γνώσεις που κρατούν εφ όρου ζωής και όχι πιστοποιητικά που πιστοποιούν ορισμένες μόνο δεξιότητες σε περιορισμένο πεδίο και χρόνo.

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή: 15:30 - 21:30
Σάββατο και Κυριακή: έκλεισαν

Επικοινωνία

Mellon Language School
Συνταγματάρχου Ζήση, 71 Αροης
Πατρα, Ελλαδα

261 062 4714

Find Us on Facebook
Follow Us on Twitter
Connect With Us on LinkedIn