Γιατί άραγε ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών που για σχεδόν 24 χρόνια δεν υποστήριζε παρά μόνο 2 Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας και που το ίδιο υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κλειστού εξεταστικού κέντρου B.E.N (British Examinations Network) για λογαριασμό του Cambridge ESOL να κάνει στροφή προς έναν άλλο εξεταστικό φορέα;

Η απάντηση βρίσκεται μόνο αν απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα.

Τι ακριβώς θέλουμε να δώσουμε ως εκπαιδευτικοί οργανισμοί στους μαθητές μας στο γνωστικό κομμάτι, και πως αυτό μπορούμε να το συνδέσουμε με κάποιο Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας;

Η εποχή της πιστοποίησης ως αυτοσκοπός

Την εποχή λοιπόν όπου η απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας ήταν αυτοσκοπός - με όραμα τον ΑΣΕΠ- το γνωστικό κομμάτι δεν είχε και τόση σημασία.

Επίσης κάποια πιστοποιητικά είχαν την αίγλη ή τη φήμη των πιο “δύσκολων” και των πιο “αναγνωρίσιμων” πιστοποιητικών από άλλα.

Ο αγώνας για τη συλλογή “χαρτιών” με αυτοσκοπό τη “μοριοδότηση” του ΑΣΕΠ κράτησε για πάνω από 20 χρόνια και ακόμα και τώρα παραμένει βαθιά ριζωμένη στο DNA μας ως Έλληνες, αγνοώντας ότι το οποιοδήποτε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας θα καταστεί αυτομάτως άχρηστο όταν δεν θα καταφέρουν οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί εργαζόμενοι να αποδείξουν το γνωστικό τους επίπεδο στα Αγγλικά.

Ναι, το πραγματικό γνωστικό τους επίπεδο. Δηλαδή, εάν μπορούν να γράψουν, να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν στα Αγγλικά. 

Τι άλλαξε και τι αλλάζει στην Οικονομία της Γνώσης ;

Και εδώ είναι η ουσία. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε άλλαξε και αλλάζει συνεχώς με τρομακτική ταχύτητα. Η παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας είναι και θα είναι τα Αγγλικά. Τέλος. Ακόμα και οι Ελληνικές εταιρίες κάνουν τις συνεντεύξεις πια στα Αγγλικά.

Έτσι η Ελλάδα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια πιστοποίησης παρέχοντας πάνω από 20 φορείς πιστοποίησης γλωσσομάθειας βρίσκεται σε μια αρκετά δύσκολη θέση όπως και οι γονείς και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που διαφημίζουν την ταχύτητα ή την ευκολία απόκτησης ενός πιστοποιητικού ως αυτοσκοπό. 

Η ουσία είναι η γνώση. Η επιλογή του πιστοποιητικού ή εν τέλει η δομή του διαγωνίσματος που θα εξεταστούν οι μαθητές είναι κρίσιμο ζήτημα επιλογής για τους μαθητές μας, για τα παιδιά μας.

Άραγε η μορφή, η δομή και  η διάρκεια μιας εξέτασης δεν παίζουν κανένα ρόλο στο πως επιλέγω ένα πιστοποιητικό;

Μήπως τελικά διαλέγω ένα φορέα με τα ίδια κριτήρια που είχα πριν 20 χρόνια, δηλαδή το” Branding”, μήπως διαλέγω ένα πιστοποιητικό που εξετάζει ΜΟΝΟ δύο δεξιότητες αντί για τέσσερις (γραφή - ομιλία- ακουστική κατανόηση και κατανόηση κειμένων) απλά επειδή το αναγνωρίζει ο ΑΣΕΠ;

 Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η σταδιακή εμφάνιση πάνω από 20 πιστοποιητικών γλωσσομάθειας μας άφησε ανεπηρέαστους ως Κέντρο Ξένων Γλωσσών και σταθερούς στις διδακτικές και εκπαιδευτικές  μας αρχές που ήταν και παραμένουν οι μαθητές μας να αποκτούν δεξιότητες (επικοινωνιακές - γραπτές) και το οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή εξέταση να είναι απλά το επιστέγασμα των κοινών προσπαθειών μας.

 Άλλωστε το ευρύ κοινό ΔΕΝ γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας έχουν ελάχιστη αναγνώριση πέραν του ΑΣΕΠ στην Ελλάδα.

 LanguageCert

Η επιλογή λοιπόν του πιστοποιητικού LanguageCert βασίστηκε με γνώμονα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Είναι φιλικό σε διάρκεια: 2 ώρες και 40 λεπτά για το επίπεδο Β2
  • (Δεν χρειάζεται οι μαθητές να υποβάλλονται σε μακροσκελή διαγωνίσματα για να ανακαλύψει κάποιος το γνωστικό τους επίπεδο)
  • Δεν περιέχει ασκήσεις γραμματικής (Η έλλειψη της ανάγκης αποστήθισις γραμματικών ασκήσεων γνωστά ως “transformation exercises” επιτρέπει να επενδυθεί περισσότερος χρόνος στην εξάσκηση των Αγγλικών σε επικοινωνιακές δεξιότητες.)
  • Η προφορική εξέταση δεν είναι ούτε προϊόν ούτε αποτέλεσμα “κονσέρβας¨ και τυποποίησης αλλά αναδεικνύει πραγματικές επικοινωνιακές ικανότητες.
  • Η προφορική εξέταση καταγράφεται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να επανεξεταστεί εφόσον χρειαστεί. Αυτό αποτελεί μοναδική καινοτομία και παροχή της LanguageCert.  
  • Η ευελιξία στις ημερομηνίες εξέτασης (διενεργούνται 4 τον χρόνο) που ΔΕΝ συμπίπτουν με τις ημερομηνίες εξετάσεων των μαθητών και προσθέτουν επιπλέον άγχος, το κάνει ιδιαίτερα φιλικό.
  • Επιπλέον καινοτομία και ευελιξία είναι οι  “κατά απαίτηση εξετάσεις (on demand) που μπορούν να διενεργηθούν ως και μία φορά τον μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μαθητής μπορεί να δίνει εξετάσεις όταν είναι έτοιμος και όχι να περιμένει συγκεκριμένες ημερομηνίες του χρόνου. Η πιστοποίηση για πρώτη φορά υπηρετεί την εκπαίδευση σε λειτουργικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
  • Το διαγώνισμα χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητες εξεταζόμενες ενότητες (προφορικά & γραπτά) και δίνει δικαίωμα κατοχύρωσης σε περίπτωση αποτυχίας αλλά και ΔΩΡΕΑΝ επανεξέτασης της συγκεκριμένης ενότητας.
  • Ο μαθητής έχει την διακριτική ευχέρεια της διαχείρισης του χρόνου της γραπτής του εξέτασης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που τελειώνει την κατανόηση κειμένων μπορεί να προχωρήσει στις εκθέσεις χωρίς να περιμένει τους υπόλοιπους, έχοντας έτσι αποκτήσει ταυτόχρονα και την δεξιότητα της διαχείρισης χρόνου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην Ελλάδα έχουμε τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας εξεταζομένων μαθητών στον κόσμο και για κάποιο λόγο θεωρούμε ότι μια μακροσκελή ή μια εξέταση υπό ασφυκτικούς χρόνους είναι εξετάσεις που αντικατοπτρίζουν το γνωστικό επίπεδο των μαθητών μας.

Η ουσία είναι ότι και η εξεταστική διαδικασία θα πρέπει να είναι φιλική προς το μαθητή και ότι αυτό που τελικά θα κάνει την διαφορά είναι η αξία της γνώσης και το γνωστικό επίπεδο του.

Συνεπώς η επιλογή ευθύνης για τον γονιό είναι να διαλέξει και να εμπιστευτεί το κατάλληλο Κέντρο Ξένων Γλωσσών..!! 

 

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή: 15:30 - 21:30
Σάββατο και Κυριακή: έκλεισαν

Επικοινωνία

Mellon Language School
Συνταγματάρχου Ζήση, 71 Αροης
Πατρα, Ελλαδα

261 062 4714

Find Us on Facebook
Follow Us on Twitter
Connect With Us on LinkedIn