Written by

Anastasia Stamatopoulou / Head English Teacher-Mellon FLS / ETECT Level 5

“Καλός Δάσκαλος”….Ο καθένας θα μπορούσε να μεταφράσει αυτόν τον όρο με το δικό του τρόπο και μέσα από  δικά του φίλτρα, οπτική γωνία αλλά και προσωπική εμπειρία.

Για κάποιους σημαίνει παραδειγματικά πλάνα μαθημάτων, ατελείωτες ώρες διδασκαλίας, στόχοι που επιτεύχθηκαν και αποτελέσματα.

Σίγουρα είναι αυτά και πολλά ακόμη τα στοιχεία που σκιαγραφούν έναν δάσκαλο, είναι όμως μόνο αυτά;

Καλός δάσκαλος είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τη δουλειά του και για κάθε μαθητή του ξεχωριστά, που δεν σταματά να προσπαθεί,  δεν παραιτείται.   

Είναι αυτός που δείχνει το ενδιαφέρον του όχι μόνο παρέχοντας γνώση,  αλλά στέκεται δίπλα στους μαθητές του και τους βοηθά να χειρίζονται τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να γίνονται πιο δυνατοί.                                                      

Είναι αυτός που δεν φοβάται να “δεθεί” με τα παιδιά. Αντιθέτως αυτό του είναι απαραίτητο για να κάνει τη δουλειά του σωστά. Χαμογελάει, γελάει μαζί με τους μαθητές του, αφήνει στοιχεία της προσωπικότητας του να φανούν, δεν διστάζει να μετατρέψει την τάξη του σε “παιδική χαρά”, σε ένα χώρο όπου τα παιδιά περνούν όμορφα και ταυτόχρονα μαθαίνουν.

Ο καλός ο δάσκαλος ανοίγει συνεχώς γραμμές επικοινωνίας, χτίζει γέφυρες που τον ενώνουν με τα παιδιά και διευκολύνουν τη δίοδο της γνώσης που θέλει να μεταδώσει.

Γνωρίζει καλά πως δεν έχει καμία αξία να μένει προσκολλημένος αυστηρά στο πλάνο του για τη διδακτική ώρα, αλλά προσαρμόζει το μάθημα ανάλογα με τις προσωπικότητες και τη διάθεση των παιδιών.

Δεν είναι αυτός που δεν κάνει ποτέ λάθος. Αντιθέτως…κάνει λάθη τα διακρίνει και τα διορθώνει. Συνεχώς βελτιώνεται, εξελίσσεται και αντί λαμβάνεται ότι αυτή είναι μια πορεία χωρίς τέλος.

Ο καλός ο δάσκαλος δεν ορίζεται μόνο από ένα βιογραφικό ακαδημαϊκών πτυχίων   αλλά μέσα από την αναγνώριση  που λαμβάνει από τους μαθητές του.

Ο καλός ο δάσκαλος δεν αξιολογείται από το πόσο καλά ακολούθησε το αναλυτικό πρόγραμμα αλλά από τις γνώσεις που έλαβαν οι μαθητές του.

Για να μπορεί βέβαια να λειτουργεί έτσι είναι βασικό ο εργασιακός του χώρος να του παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια αλλά και ελευθερία να κινείται όπως νιώθει ότι είναι σωστό. Να του παρέχει τα μέσα για να διδάσκει και να βρίσκει εναλλακτικές μεθόδους, χωρίς όμως να περιορίζει τα προσωπικά του στοιχεία.

Ένα τέτοιο κέντρο σπουδών είναι αυτό που ξεχωρίζει και το οποίο θα μπορεί να είναι το “σπίτι” καλών δασκάλων.