Written by

Rena Stefou English Teacher-Mellon FLS / ETECT Level 5

Όταν ένα παιδάκι στην ηλικία των 8-9 χρόνων ξεκινάει για πρώτη φορά Αγγλικά είναι φυσικό επόμενο οι γονείς να έχουν πάρα πολλές ερωτήσεις  και απορίες .

Μια από τις πιο συχνές που δεχόμαστε σαν εκπαιδευτικοί είναι για τις ώρες που πρέπει να κάνει ένα παιδάκι στις  Junior  τάξεις (Πρώτες Προκαταρτικές) . Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μυηθεί ένα παιδί σε μια ξένη γλώσσα και μέσα στα αρκετά χρόνια που διδάσκω έχω πειραματιστεί πάνω σε πολλούς τρόπους και μεθοδολογίες.

 Κατέληξα και θεωρώ ότι η τετράωρη διδασκαλία την εβδομάδα στις  Junior Α’ & Β’είναι απαραίτητη και καταλυτική στην πρόοδο των παιδιών . “ Μα είναι πολλές οι ώρες”, λένε κάποιοι γονείς , και ειλικρινά ασπάζομαι την αγωνία και το άγχος τους. Αυτό όμως που εξηγώ είναι ότι η δουλειά και ο μεγαλύτερος όγκος ύλης, εξάσκησης αλλά το πιο σημαντικό, αυτό της εμπέδωσης και της πρακτικής  γίνεται μέσα στην τάξη με την συνεργασία μαθητή – εκπαιδευτικού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί επιστρέφοντας σπίτι να έχει ελάχιστη προσωπική μελέτη που έχει σχέση μόνο με ασκήσεις γραφής (Γραπτής Εξάσκησης)  και επανάληψης του λεξιλογίου.

 Κάτι που εκτός από το μαθητή είναι μεγάλη βοήθεια και για τον γονιό. Αρκετοί γονείς αγχωμένοι ρωτούν πώς να βοηθήσουν τα παιδάκια τους αφού δεν ξέρουν οι ίδιοι Αγγλικά .Δεν χρειάζεται και ΔΕΝ πρέπει οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά, αυτός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού και μόνο. Για οτιδήποτε πρέπει οι γνώσεις να λαμβάνονται από ένα άτομο (τον εκπαιδευτικό) και με έναν  τρόπο γιατί αλλιώς μπορεί άθελα μας να μπερδεύουμε τον μαθητή.

‘Έχουμε δυστυχώς συνηθίσει – στην Ελλάδα-  η μαθησιακή διαδικασία να γίνεται στο σπίτι, δηλαδή, ο εκπαιδευτικός απλά να παραδίδει και η “πραγματική” μαθησιακή διαδικασία να γίνεται στο σπίτι  με το “παραδοσιακό” τρόπο της μελέτης-με την παρουσία κάποιου γονιού.

Επίσης κυκλοφορεί και μία άποψη και αντίληψη ότι η λύση όλων των προβλημάτων να βρίσκεται στις πόσες ώρες μελέτης θα αφιερώσει  ο μαθητής και πως  η μαθησιακή διαδικασία μπορεί να γίνει σχεδόν εν απουσία του εκπαιδευτικού και με την αυξημένη προσωπική μελέτη του μαθητή. Συνεπώς δεν χρειάζονται πιο πολλές ώρες επαφής αλλά πιο πολύ προσωπική μελέτη από την μεριά του μαθητή.

Είναι περιττό να σχολιάσω πόσο λάθος είναι αυτή η προσέγγιση. Η μαθησιακή διαδικασία δεν έγκειται στην ποσότητα μελέτης του μαθητή αλλά στην ποιοτική διδασκαλία μέσα στην τάξη. Η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία βασικής παιδαγωγικής είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

 ‘Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της 4ώρης διδασκαλίας είναι η συχνότερη επαφή με την γλώσσα και η έκθεση του παιδιού στην νέα του δραστηριότητα μέσα από παιχνίδια, τραγούδια, δραστηριότητες  και όχι μέσω ενός μονότονου τρόπου διδασκαλίας. Η μεθοδική και σταδιακή προσέγγιση και ενσωμάτωση ενός μαθητή στην εκπαιδευτική διαδικασία παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην εξέλιξή του και στην αφομοίωση και κατανόηση της ξένης γλώσσας.

 Είναι πολύ σημαντικό να αγαπήσει το παιδί τα Αγγλικά  και να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης από τα πρώτα του βήματα γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξελιχθεί ομαλά και σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία με επίκεντρο τον μαθητή και τις ανάγκες του.

Αυτές οι μαθησιακές και εκπαιδευτικές ζυμώσεις χρειάζονται τον αντίστοιχο χρόνο εάν θέλουμε να πετύχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα και βλέπουμε την ξενόγλωσση εκπαίδευση ως μια βραχυπρόθεσμη επένδυση στο μέλλον του παιδιού μας.

Η μαθησιακή και εκπαιδευτική προσέγγιση θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορέσει να δώσει κίνητρα αν όχι αγάπη στον μαθητή για το μάθημα, για την γνώση ,για τον μαθησιακό χώρο και χρόνο μέχρι ο μαθητής να μπορέσει να εμπιστευτεί τον εκπαιδευτικό του.

Σαν εκπαιδευτικός θεωρώ ότι η  Junior Α’  είναι η πιο βασική τάξη για ένα παιδί και η πιο απαιτητική για έναν καθηγητή . Μπορεί να σας ακούγεται οξύμωρο αλλά σε αυτή την τάξη ο εκπαιδευτικός  δεν καλείται μόνο να διδάξει , καλείται να κάνει τα μικρά –αυστηρά σε κρίση – παιδάκια να αγαπήσουν κάτι εντελώς νέο που σίγουρα τους αποσπά χρόνο από το παιχνίδι τους!!

Όσο λοιπόν περισσότερο χρόνο έχουν στην τάξη τόσο λιγότερο χρόνο χάνουν από τον ελεύθερο χρόνο τους γιατί η ύλη και ότι χρειάζεται γίνεται με την βοήθεια του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη και όχι στο σπίτι. Και μην ξεχνάμε ότι είναι μικρά παιδάκια και η επαφή με την ξένη γλώσσα είναι μια εξωσχολική δραστηριότητα !!

Ας μετατρέψουμε λοιπόν  αυτές τις υποχρεώσεις σε όμορφες και ευχάριστες μαθησιακές εμπειρίες  για τα παιδιά μας , για τους μαθητές μας ….όμορφα , μεθοδικά και αποτελεσματικά !!