Written by

Dimitris Kouniakis / Founder & Director of Studies-Mellon FLS

Η “Διαφήμιση” και το marketing στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης παρουσιάζει τέτοια ποικιλία που αξίζει να γίνει σημείο αναφοράς και συζήτησης.

Αρκετά  Κέντρα Ξένων Γλωσσών στην Αιτωλοκαρνανία και Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές συνεχίζουν να  κάνουν τις δυο (2) πρώτες, εισαγωγικές τάξεις  Junior σε ΜΙΑ μόνο χρονιά και αυτό θεωρείται στρατηγικό πλεονέκτημα “διαφήμισης”.

Ας το δούμε όμως τις αιτίες και τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών για να δούμε τελικά πως γίνεται να υπάρχουν τέτοιες διαφoροποιήσεις.

Πρώτα από όλα αυτή η “μόδα” του A’ & B’ Junior σε 1 χρόνο ξεκίνησε από την ιδέα κάποιου Εκδοτικού Οίκου που θεώρησε ότι έτσι καινοτομούσε και πρωτοπορούσε.

Μην έχοντας βασικά επιχειρήματα διαφοροποίησης πολλά  ΚΞΓ πείσθηκαν να το “υιοθετήσουν” με το να λένε στους γονείς ότι τα παιδιά τους θα “κέρδιζαν” χρόνο και “χρονιά” και έτσι θα έπαιρναν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας νωρίτερα από τα παιδιά στο δίπλα ΚΞΓ.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε πως και με ποιο τρόπο θα γινόταν αυτό και γιατί δεν γινόταν αυτό τα προηγούμενα χρόνια ή τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε αυτό να έχει στους μικρούς μαθητές.

Ένα επιχείρημα ήταν ότι προφανώς τα παιδιά μας  σήμερα απλά είναι πιο έξυπνα.

Χωρίς καμία άλλη άρτια επιστημονική ή άλλη τεκμηρίωση παρά μόνο την εξοικονόμηση χρόνου η  “πώληση” έγινε, το Ελληνικό  δαιμόνιο (marketing) στο απόγειο και τα βιβλία υιοθετήθηκαν ως “καινοτόμο” πρόγραμμα σπουδών.

Βραχυπρόθεσμα τα ΚΞΓ που το εφάρμοσαν κέρδισαν μαθητές.

Χωρίς κανείς να βγει να  αμφισβητήσει αυτήν την παιδαγωγική προσέγγιση ή να βγει ανοιχτά να εξηγήσει κάποιος πως αυτό ωφελεί τους μαθητές , σχεδόν σύσσωμη η πλειοψηφία των υπολοίπων εκδοτικών οίκων έτρεξαν να εκδώσουν και αυτοί το 2σε1 βιβλίο λες και επρόκειτο για σαμπουάν ή πανάκεια.

Η ζήτηση βλέπετε φέρνει και την προσφορά.

Στην συνέχεια  πολλά ΚΞΓ αδυνατώντας να βρουν ή να διατυπώσουν  επιχειρήματα , και με τον φόβο του ανταγωνισμού υιοθέτησαν και αυτά το  πολύ  “σκληρό” εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 σε1.

Η μία λοιπόν ερώτηση που θέτω είναι, αφού είναι έτσι, γιατί δεν ζητάω και στο Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο να κάνει το ίδιο αφού το παιδί μου “τα παίρνει” τα γράμματα;

Γιατί δεν ζητάω τις δυο πιο σημαντικές τάξεις του Δημοτικού, τις εισαγωγικές, αυτές που θα διαμορφώσουν την άποψη του παιδιού μου για το σχολείο αλλά και το ίδιο το παιδί μου ,την Πρώτη και την Δευτέρα,  να  τις συμπτίξουν;

Ίσως γιατί  η απάντηση βρίσκεται στο ό,τι στον βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους (marketing), πολλά Κέντρα Ξένων Γλωσσών θυσίασαν κάποιους μαθητές.

Γιατί απλά αγνοήσαμε (ακόμα και οι γονείς)  τις πιο προφανείς εκπαιδευτικές αρχές και προσεγγίσεις στον βωμό του να διαφέρω από το διπλανό ΚΞΓ  και την εύκολη και εφήμερη κερδοσκοπία.

Αυτή την προσέγγιση λοιπόν την διαφημίζουν ακόμα πολλά Κέντρα Ξένων Γλωσσών ακόμα και σήμερα αγνοώντας για το προφίλ του κάθε μαθητή, την προσωπικότητα, την ηλικία,τις πιθανές μαθησιακές ιδιαιτερότητες και άλλα τόσα στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν μας οι εκπαιδευτικοί.

Με αυτή λοιπόν την διαδικασία καταφέραμε ως κλάδος ΚΞΓ να πιέσουμε μαθητές σε μια πολύ βίαιη προσαρμογή στην γλώσσα και αρκετοί μαθητές είτε δεν τα κατάφεραν ή απλά ένιωσαν τέτοια αποστροφή και δυσκολία που στράφηκαν στα ιδιαίτερα μαθήματα ή ακόμα και να τα εγκατέλειψαν.

Οι μαθητές που “επιβίωσαν” κάθε άλλο παρά ευχάριστες αναμνήσεις και εμπειρίες έχουν να διηγηθούν για το πως μάθανε Αγγλικά μιας και μιλάμε για παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών.

Η βασική μαθησιακή αρχή και προσέγγιση είναι να δημιουργήσεις ένα μαθησιακό περιβάλλον ευχάριστο, γιατί εάν το μαθησιακό περιβάλλον, ο εκπαιδευτικός και το μάθημα ΔΕΝ είναι ευχάριστο για τον μαθητή, μαθησιακή διαδικασία απλά ΔΕΝ υπάρχει. 

Ποιος είναι αυτός λοιπόν που μπορεί να εγγυηθεί πως ένας μαθητής σε τέτοια ηλικία μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και να νιώσει ευχάριστα σε τέτοια πίεση ;

Ένα καλό Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΔΕΝ είναι το κτίριο, ΔΕΝ είναι τα tablet ή οι διαδραστικοί πίνακες, σίγουρα ΔΕΝ είναι αυτό που θα μετατρέψει την εκπαιδευτική διαδικασία σε αγώνα ταχύτητας.

Ένα καλό Κέντρο Ξένων Γλωσσών όπως και ένα καλό σχολείο είναι η αναφορά στο έμψυχο δυναμικό του , στους εκπαιδευτικούς του.

Αυτοί είναι που θα κάνουν την διαφορά, όπως και το άρτιο δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικές αρχές και αξίες που το συνοδεύουν.

Μιας και μιλάμε για εκπαιδευτικές αξίες ,για ευθύνες και υπευθυνότητα, ποιος είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί πως ένας μαθητής σε τέτοια ηλικία μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και ευχάριστα σε ένα περιβάλλον που στο βωμό του marketing θυσιάζει ή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον έστω και ενός μαθητή;

Φυσικά ανυποψίαστους αρωγούς σε όλο αυτό υπήρξαν και πολλοί γονείς που πίστεψαν ότι θα γλίτωναν χρόνο και χρήμα. Αλλά οι γονείς δεν οφείλουν να γνωρίζουν από παιδαγωγικές πρακτικές. Αυτό είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών αλλά και της εκπαιδευτικής ταυτότητας του ενίοτε Κέντρου Ξένων Γλωσσών.

Επίσης στην βόρεια Ελλάδα έχει επί το πλείστον καταργηθεί η Ε’ τάξη (Β1+).

Εδώ είναι άλλη μία περίπτωση όπου η σύμπτυξη τάξεων προς όφελος ποιανού;

Του μαθητή σίγουρα όχι. Εδώ υπάρχει η επικρατούσα άποψη του να “τελειώνει” το παιδί με τα Αγγλικά όσο πιο γρήγορα αρκεί να πάρει ένα ¨χαρτί” -ένα οποιοδήποτε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας – αρκεί να το αναγνωρίζει ο ΑΣΕΠ.

Εδώ θα σας παραπέμψω https://mellon-gr.com/blog/179-2016-06-26-10-36-05.html.

 

Τα φυλλάδια; Ναι, υπάρχουν και αυτά….αυτά που διαφημίζουν ότι από αρχάριος μπορείς με κάποιο μαγικό τρόπο να φτάσεις στο B2 (Lower) σε 9 μόνο μήνες με εγγυημένο αποτέλεσμα 100%….!

Τα φυλλάδια το μόνο που διαφημίζουν είναι πόσο καλοί θεωρούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και τι ΔΩΡΕΑΝ παροχές προσφέρουν.

Στο εξωτερικό δε, τέτοια μορφή διαφήμισης θεωρείται ρύπανση, αντι-οικολογική και άκρως μη αποτελεσματική.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί  όχι μόνο οφείλουμε αλλά και έχουμε την αποκλειστική ευθύνη του να πληροφορούμε και να ενημερώνουμε με αίσθημα ευθύνης, υπευθυνότητας αλλά και λογοδοσίας τους μαθητές, τους γονείς αλλά και την κοινωνία για το ποιοι είμαστε (το έμψυχο δυναμικό και τι εκπαιδευτικές αξίες αντιπροσωπεύουμε) , τι και πως διδάσκουμε (μεθοδολογία & εκπαιδευτικές προσεγγίσεις) και τον μαθησιακό χώρο (αίθουσα, ηλεκτρονικά & ψηφιακά μέσα) όπου καλούμαστε να διαμορφώσουμε μαθησιακούς χώρους φιλικούς, προσιτούς και ευχάριστους για τους μαθητές.

Ο συνδυασμός αυτών αλλά και άλλων παραμέτρων είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν το μαθητή στο να αποκτήσει γνώσεις Αγγλικών, τέτοια γνώση που θα τον θέσει ικανό χρήστη και όχι απλά κάτοχο πιστοποιητικού, είναι εκεί που η λέξη “επένδυση” στο μέλλον του μαθητή πιάνει τόπο.

Και η γνώση δεν αποκτιέται σε συνθήκες “fast track ή “fast food”, επαναλαμβάνω ότι η γνώση ΔΕΝ αγώνας ταχύτητας, θέλει χρόνο, συγκεκριμένο χώρο και τρόπο.

Στην προβολή ενός ΚΞΓ σαφώς σημαντικό ρόλο πάντα έπαιζε και θα παίζει η άποψη και γνώμη των γονέων και μαθητών που παραδοσιακά κάνουν την “στόμα με στόμα” διαφήμιση.

Ο χώρος όμως όπου το κάθε Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα πρέπει να “διαφημίζεται” τον 21ο αιώνα είναι το διαδίκτυο. Εκεί όπου υπάρχει διαφάνεια, εκεί όπου μπορεί να υπάρχει και αντίλογος.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ΔΕΝ είναι μόδα,είναι το παρόν και το μέλλον τόσο των επιχειρήσεών μας όσο και σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών μας.

Αποτελούν την ευκαιρία να μετατρέψουμε τις επιχειρήσεις μας σε “Κοινωνικές Επιχειρήσεις” , εκεί που οι γονείς και οι μαθητές μας θα γίνουν οι σύμμαχοί μας σε ότι καλό κάνουμε και μπορούν επίσης να ασκήσουν και κριτική σε όποια ανακολουθία εντοπίζουν.

Εκεί θα μπορούν να ενημερωθούν και να βρουν τι αντιπροσωπεύει το σχολείο, την ταυτότητά του , τις εκπαιδευτικές του αξίες του, εκεί όπου θα πρέπει να τηρήσουμε ΟΛΑ όσα υποσχόμαστε και θα μεταφέρουμε την αξία της δουλειάς μας αλλά και την αξία του εκπαιδευτικού μας προσωπικού.

Η ψηφιακή μας παρουσία στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτακτική. Υπάρχει το Instagram, Twitter, LinkedIn και τέλος το Facebook.

Η οποιαδήποτε επιχείρηση, άρα και το κάθε Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα πρέπει να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται εκεί που βρίσκονται οι μαθητές και οι γονείς.

Αυτό είναι το marketing του 21ου αιώνα , εκεί που λόγο θα έχει ο μαθητής και ο γονιός.

Εκεί που εμείς θα έχουμε διαφάνεια, ευθύνη , υπευθυνότητα και λογοδοσία για ότι λέμε γιατί θα μπορούν δημόσια να μας αξιολογήσουν οι ίδιοι οι πελάτες μας.