Από τη γέννησή μας είναι δοσμένες σε μας  πληροφορίες (κωδικοποιημένες στα κύτταρα του οργανισμού μας μερικές, ενώ άλλες είναι επίκτητες, δηλαδή τις αποκτάμε στην πορεία της ζωής μας). 

Αναμφισβήτητα, η καθημερινή μας δραστηριότητα έχει να κάνει με όλα όσα ‘ξέρουμε να κάνουμε’. Πόσο όμως έχουμε κατακτήσει όλα όσα ξέρουμε; Τί είναι αυτό που πιστοποιεί την έμφυτη ή επίκτητη ικανότητά μας να καταφέρνουμε κάποια πράγματα;  Είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων μας: σωματικές και διανοητικές, είναι προιόν μάθησης. 

Στη μικρή μας ηλικία, οι γονείς και οι δάσκαλοι μας έδωσαν σιγά σιγά τα πρώτα εφόδια  για να εξερευνήσουμε αυτό τον άγνωστο και καινούργιο κόσμο σπιθαμή προς σπιθαμή. Θέλαμε να ανακαλύψουμε με όλες μας τις αισθήσεις τα μυστικά του άγνωστου και επιστρατεύσαμε κάθε είδους μέσο και τρόπο για να το κατορθώσουμε, από το να περιεργαστούμε τα αντικείμενα, τα χρώματα τις μυρωδιές κλπ.  

Και ύστερα, η συνταρακτική ανακάλυψη ότι όλα τα πράγματα περιγράφονται με λέξεις- και μόλις  το έμαθες όλο αυτό, μαθαίνεις και ότι οι λέξεις μπαίνουν σε σειρά και ότι υπάρχουν κανόνες σε αυτή τη σειρά. Και οι σειρές μετά με άλλους κανόνες δομούν τις περιόδους λόγου και οι περίοδοι λόγου γίνονται παράγραφοι, κι αυτές κείμενα κ.ο.κ

Για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα ο άνθρωπος δε χρειάζεται να καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια στη μητρική του γλώσσα. Σκέφτεται μια μπάλα και αμέσως η εικόνα μιας μπάλας εμφανίζεται στο μυαλό του. 

Το πιο σημαντικό επιχείρημα εδώ είναι οτι φυσικά κανείς [εκτός από τους επιστήμονες] δε ρωτάει κάποιον πώς μπορεί να το κάνει αυτό. Είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων και έτσι δε χρειάζεται απόδειξη για τη λειτουργία αυτή. Κάθε σωματική και γνωστική λειτουργία ειναι επιτρεπτή αφού νόηση και ενέργεια [σωματική ή διανοητική] είναι στενά συνδεδεμένες. 

Τι γίνεται όμως όταν σκέψεις, αντικείμενα και καταστάσεις πρέπει να αποτυπωθούν σε μια άλλη από τη μητρική μας γλώσσα; 

Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται πολύ. Ο εγκέφαλος πρεπει να δεχτεί ερεθίσματα πρωτόγνωρα και να ανακαλύψει μόνος του τα κλειδιά  που ξεκλειδώνουν αυτό τον ολότελα καινούργιο κόσμο. Πάλι λοιπόν, ένα άλλο αλφάβητο από την αρχή…  λέξεις και εικόνες… σύνδεση των λέξεων… φράσεις [προφορικές και γραπτές], προτάσεις και κείμενα. Καθόλου εύκολη υπόθεση.

Και στο τέλος όλων αυτών περιμένουν εξετάσεις, πιστοποιήσεις και διπλώματα. Εφόδια αναγκαία για την κοινωνία όχι τόσο όμως για την επικοινωνία. Σ’ αυτό το πεδίο κρίνεται ουσιαστικά η ξενόγλωσση εκπαίδευση.  Στο κατά πόσο δηλαδή είναι ο/η  μαθητής/τρια καθίσταται αυτόνομος να εξερευνήσει τη γλώσσα μόνος του και να ανακαλύψει όλες τις ομορφιές της. Η γραπτή και προφορική εξέταση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της εκμάθησης των αγγλικών.

Αναμφισβήτητα όμως, είναι μια περιορισμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά τυποποιημένα μέρη. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη σύγχρονη εποχή προετοιμάζει τους μαθητές για τις πραγματικές συνθήκες των χωρών στις οποίες τα αγγλικά είναι η γλώσσα της επικοινωνίας σε όλες τις πτυχές τις κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο, γονείς και εκπαιδετικοί πρέπει να έχουν επίγνωση πως η κάθε είδους πιστοποίηση αποτελεί υποπροιόν της μαθησιακής διαδικασίας και σε καμμιά περίπτωση δεν καταδεικνύει το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας.

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή: 15:30 - 21:30
Σάββατο και Κυριακή: έκλεισαν

Επικοινωνία

Mellon Language School
Συνταγματάρχου Ζήση, 71 Αροης
Πατρα, Ελλαδα

261 062 4714

Find Us on Facebook
Follow Us on Twitter
Connect With Us on LinkedIn