Ένα πολύ συχνό ερώτημα που δέχομαι από τους γονείς αφορά την ηλικία που πρέπει να ξεκινήσουν τα παιδιά τους Αγγλικά. Πρέπει να είναι στην ηλικία των 7 – 8; Δηλαδή Δευτέρα με Τρίτη Δημοτικού ή αργότερα ; Αυτό που αγχώνει τους πιο πολλούς γονείς είναι να μην συμπίπτουν οι εξετάσεις του Λυκείου με τις εξετάσεις επιπέδου Β2, Γ1 ή Γ2. Κατανοώ την αγωνία και την ανησυχία τους γιατί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα  δημιουργεί πάρα πολύ άγχος σε μαθητές και κηδεμόνες και ειδικά σε εξεταστικές περιόδους. 

 Η απάντησή μου τις περισσότερες φορές είναι ότι δεν νομίζω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία γιατί το ΚΑΘΕ παιδί είναι διαφορετικό και διδάσκεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Στην διάρκεια της πορείας μου ως καθηγήτρια Αγγλικών έχω συναντήσει παιδάκια που ξεκίνησαν στην Πρώτη ή Δευτέρα Δημοτικού και ήταν άριστοι μαθητές ως το τέλος. Αυτό κατά την γνώμη μου έγινε γιατί απλά αυτά τα παιδιά αγάπησαν τα Αγγλικά από την πρώτη χρονιά και ήταν αρκετά ώριμοι σαν μαθητές και σαν χαρακτήρες ώστε μπόρεσαν και ανταπεξήλθαν στις υποχρεώσεις του σχολείου τους αλλά και στην δεύτερη γλώσσα.

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες περιπτώσεις στις οποίες το παιδί νιώθει αρκετή  πίεση και είναι πολύ μικρό για να την διαχειριστεί .Το αποτέλεσμα είναι να εναντιωθεί στην ξένη γλώσσα που του προκάλεσε αυτό το συναίσθημα έντασης και άγχους. Για αυτό λοιπόν κάθε παιδάκι πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι μόνο διαφορετικά αλλά ως μοναδική περίπτωση και συνεπώς δεν υπάρχει ίδια απάντηση για το κάθε παιδί. 

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να συζητάνε με τα παιδιά τους και να αφουγκράζονται το πότε το παιδάκι τους είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια 2η γλώσσα βασιζόμενοι και με γνώμονα την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα αλλά και την μαθησιακή συμπεριφορά του αλλά και με συννενόηση με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν την διδασκαλία του . Το μόνο που θα μπορούσα να δώσω σαν συμβουλή είναι να προσέξουν πολύ πώς, που και με πιο τρόπο θα ξεκινήσει το παιδάκι τους την δεύτερη ή και τρίτη γλώσσα. 

Δεν θα πρέπει να συμβιβαστούν . Θα πρέπει να είναι σίγουροι οτι στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών που θα αναλάβει την εκμάθηση της ξένης γλώσσας γνωρίζουν και μπορούν όχι μόνο να απαντήσουν τις ερωτήσεις αυτές αλλά και να τους καθοδηγήσουν καθ’όλη την διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας.

 Έχω αρκετές  φορές ακούσει ότι αν είναι να μάθει θα μάθει όπως και να γίνει. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος και δυστυχώς το κάνουν πολλοί. Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο τρόπος που θα έρθει σε επαφή το παιδί με μία άλλη γλώσσα.  Η Junior Α’ είναι μία από τις πιο σημαντικές τάξεις στην εκμάθηση  της Αγγλικής γλώσσας, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουν και θα επενδύσουν τον κόπο και τον χρόνο τα παιδιά σας . Σε αυτή την τάξη κρίνεται αν το παιδί θα αγαπήσει την ξένη γλώσσα, το μαθησιακό περιβάλλον και τους εκπαιδευτικούς που το περιβάλλουν.  Αυτά τα στοιχεία θα κρίνουν εάν θα συνεχίσει με θέληση και ζήλο.

Σαν εκπαιδευτικός πιστεύω ότι η εκπαίδευση είναι ένα δώρο και δεν πρέπει να γίνεται καταπιεστικά και με πιεστικές μεθόδους. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουνε να αγαπάνε την μάθηση και εμείς γονείς και εκπαιδευτικοί να τους δίνουμε χώρο και χρόνο για να γίνει η σωστή μαθησιακή ζύμωση. Αυτό έχει ως βασική προϋπόθεση να σεβόμαστε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα κάθε παιδιού και να του δώσουμε την δυνατότητα να ανθίσει και να αναπτυχθεί μαθησιακά στο κατάλληλο περιβάλλον. Εμείς είμαστε εδώ για να καθοδηγούμε και όχι να επιβάλουμε. Να βοηθάμε και όχι να διατάζουμε. Να στηρίζουμε τα παιδιά μας και να τα ενθαρρύνουμε . Είμαστε εδώ για να τα εμπνεύσουμε, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν νέους ορίζοντες και μαζί να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο της μάθησης.

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή: 15:30 - 21:30
Σάββατο και Κυριακή: έκλεισαν

Επικοινωνία

Mellon Language School
Συνταγματάρχου Ζήση, 71 Αροης
Πατρα, Ελλαδα

261 062 4714

Find Us on Facebook
Follow Us on Twitter
Connect With Us on LinkedIn