Written by

Anastasia Stamatopoulou / Head English Teacher-Mellon FLS / ETECT Level 5

Είναι γεγονός ότι όλοι οι μαθητές ανα τον κόσμο,υποβάλλονται σε αμέτρητο αριθμό γραπτών τέστ και διαγωνισμάτων  έως τη στιγμή που θα αποφοιτήσουν .

Τα λόγια που επέλεξα ως τίτλο ανήκουν σε μια μαθήτρια η οποία μια μέρα αποφάσισε να πει “Αρκετά…!!!” Καθώς ο καθηγητής των Αγγλικών της πλησίαζε την πόρτα της τάξης της, στάθηκε μπροστά του και του είπε ακριβώς αυτά τα λόγια…”Συγγνώμη !! Δεν θα γράψω σήμερα το διαγώνισμα.”

Αυτό που θα έγραφε δεν ήταν παρά ένα από τα πολλά που είχε ήδη γράψει. Όπως η ίδια λέει η απόδοση της στην τάξη και οι εργασίες της είναι πάρα πολύ καλές, αλλά συνεχώς παλεύει μέσα στο μυαλό της με την ιδέα των διαγωνισμάτων . “ Όταν ο δάσκαλος εκτοξεύει τη λέξη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ,εγώ παγώνω…..”λέει χαρακτηριστικά.

 Είναι  αδιαμφισβήτητο γεγονός  πως το γραπτό διαγώνισμα, δηλαδή μια στιγμιαία αποτύπωση γνώσεων, δημιουργεί αυτόματα άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας σε πάρα πολλούς μαθητές.

Υπάρχουν μαθητές  οι οποίοι  παρόλο που  απλά δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με τη διαδικασία των διαγωνισμάτων και δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε.  Οι λόγοι που ένας μαθητής μπορεί να μην αποδίδει στα γραπτά του όσα πραγματικά γνωρίζει  ποικίλουν.

Η πιο συνηθισμένη αιτία και λόγος είναι  το άγχος της απόδοσης αλλά και της επίπτωσης της αποτυχίας σε ένα γραπτό διαγώνισμα .

 Ενώ όλοι γνωρίζουμε  ότι ο ακρογωνιαίος λίθος και  η βάση της μαθησιακής διαδικασίας στηρίζεται στο να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, το γραπτό διαγώνισμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ορισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και αντί να ενθαρρύνει τους μαθητές , συχνά τους τιμωρεί, με το να τοποθετεί την “ταμπέλα” του βαθμού ως μοναδικό κριτήριο απόδοσης.

Η διαχείριση της αποτυχίας  είναι ανύπαρκτη στη  εκπαιδευτική διαδικασία και το μόνο που κάνει είναι να αποθαρρύνει τους μαθητές από την συνέχεια της προσπάθειας. 

Τι κάνουμε λοιπόν εμείς ως εκπαιδευτικοί ;

 Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα στηρίζεται κατά πολύ στο θεσμό των εξετάσεων και των διαγωνισμάτων .  Δυστυχώς εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει – τουλάχιστον για την ώρα .  Έχουμε την ευθύνη λοιπόν να διδάξουμε στα παιδιά να το αντιμετωπίζουν σωστά.

Τα γραπτά διαγωνίσματα είναι σίγουρα ένας τρόπος αξιολόγησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα παρουσιάζουμε ως μοναδικό κίνητρο..”Διαβάστε για να γράψετε καλά”. Η ουσία είναι εμείς να διδάσκουμε  έτσι ώστε   οι μαθητές μας να αποδίδουν όσο καλύτερα μπορούν σε όλους τους τομείς. Να καταφέρνουν να κάνουν τη γνώση “κτήμα” τους …ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Οι εξετάσεις, τα διαγωνίσματα και η επιτυχία σε αυτά είναι σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν είναι όμως και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει  αυτοσκοπό, ούτε για τον μαθητή ούτε για τον εκπαιδευτικό .

Εμείς θα πρέπει να  δίνουμε σημασία  στο να αποκτούν οι μαθητές μας γνώσεις, κριτική σκέψη, βιωματική εμπειρία και να χρησιμοποιούμε τις εξετάσεις ως ένα απλό κριτήριο αξιολόγησης και ως ένα μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας…… χωρίς άγχος,τοποθετώντας το στη θέση που θα έπρεπε…Συνδυαστική όχι πρωταρχική …!!!

Τελικά πρέπει να αποφασίσουμε τι έχει μεγαλύτερη σημασία στην εκπαιδευτική διαδικασία…..Η Γνώση για την Γνώση που εμπεριέχει διασκέδαση, λάθη, εμπειρίες & χαρά ή το κυνήγι του βαθμού;