Written by

Dimitris Kouniakis / Founder & Director of Studies-Mellon FLS

Τι είναι αυτό που θεωρούν οι μαθητές που μαθαίνουν Αγγλικά ως το πιο δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα και οι γονείς ως χειροπιαστή απόδειξη της γλωσσομάθειας των παιδιών τους;

Μήπως είναι το να μιλήσουν με έναν ή περισσότερους Άγγλους που δεν έχουν ξαναγνωρίσει στην μητρική τους γλώσσα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και κάνοντας τηλεδιάσκεψη (Skype) ;

Μήπως για να το καταφέρουν αυτό  θα χρειαστούν να αντλήσουν προσωπικές δεξιότητες όσο και γλωσσικές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα απροσδόκητα (λεκτικά, φραστικά ή ακόμα και πολιτισμικά)  στοιχεία μιας τέτοιας συζήτησης, να καταφέρουν να εκφραστούν αλλά και να πάρουν πληροφορίες λειτουργώντας αυτόνομα αλλά και αυθόρμητα;

Έτσι λοιπόν, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου οι μαθητές μας  του επίπεδου Β1 (D’ Senior) πραγματοποίησαν το πρώτο διαδικτυακό / διαδραστικό τους “Εργαστήρι” (Workshop) μέσο Skype σε απευθείας σύνδεση με το Κολέγιο City & Islington στο Λονδίνο.

Τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες, να συζητήσουν και να συνομιλήσουν με τον κ.Phil Williamson- Λέκτορα Αγγλικής (EFL Lecturer) και εξεταστή για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Cambridge για σχεδόν μία ώρα.

Αυτό ήταν το πρώτο από μια σειρά “Workshops” που έχουμε προγραμματίσει για το σχολικό έτος 2016-2017 και αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος.

Ποια λοιπόν τα οφέλη και τι κέρδισαν οι μαθητές μας;

Τα πραγματικά οφέλη για τους μαθητές μας από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα που περιλαμβάνει και άλλα διαδικτυακά / διαδραστικά – “μαθήματα / εργαστήρια” έχουν αρκετά βραχυπρόθεσμα όσο και μακρυπρόθεσμα αποτελέσματα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σε επίπεδο συνεργασίας οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργαζόνται μεταξύ τους μιας και ένα ζωντανό διαδικτυακό “μάθημα” απαιτεί προετοιμασία.

Οι μαθητές ετοιμάζουν ερωτήσεις που θέλουν να απευθύνουν και ετοιμάζονται με την σειρά τους να απαντήσουν ερωτήσεις επάνω σε συγκεκριμένη θεματολογία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το να μπορείς να επικοινωνήσεις επιτυχώς με κάποιον ή κάποιους των οποίων η μητρική γλώσσα είναι τα Αγγλικά και μπορούν να σε εκθέσουν σε καινούργιο λεξιλόγιο ή φράσεις βελτιώνει:

– τις κοινωνικές δεξιότητες

– τις γλωσσικές  ικανότητες (ομιλία)

– την δεξιότητα του να ακούω και να κατανοώ

 ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η κάθε γλώσσα εμπεριέχει σε έναν μεγάλο βαθμό στοιχεία κουλτούρας και πολιτισμού (μουσική, φαγητό, πολιτισμό, θρησκεία κ.α)

Δίνεται λοιπόν στους μαθητές η ευκαιρία να ανταλλάξουν πολιτισμικά στοιχεία που αποτελούν σημαντικό μέρος της κατανόησης και χρήσης της Αγγλικής γλώσσας.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Τα πιο σημαντικά οφέλη των μαθητών βρίσκονται στην βιωματική εμπειρία.

Δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να εξασκήσουν τα Αγγλικά τους χωρίς την καθοδήγηση βιβλίου, σαφώς πιο ελεύθερα τόσο στην σκέψη όσο και στην ομιλία.

Η πρακτική αυτή άσκηση ομιλίας σε συνδυασμό με την χρήση και ενσωμάτωση τεχνολογικών μέσων στην μάθηση δημιουργούν αίσθηση χαράς, διασκέδασης, συμμετοχής  αλλά και επίτευξης στους μαθητές μας. Οι μαθητές μας “ένιωσαν” πως είναι η επικοινωνιακή χρήση της γλώσσας και δοκίμασαν τις ικανότητές τους.

Το να έχουν οι μαθητές κίνητρο, να αποκτούν ενεργή συμμετοχή και να αντιλαμβάνονται ότι η σχολική αίθουσα είναι χώρος δημιουργικός και απόκτησης και εξάσκησης δεξιοτήτων είναι σίγουρα μόνο κάποια από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Μακρυπρόθεσμα όμως, οι μαθητές μας θα

– αποκτήσουν και θα  βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους,

– έχουν μάθει να συνεργάζονται και να σκέφτονται στα Αγγλικά

– έχουν αποκτήσει αυτογνωσία

– έχουν αποκτήσει και βελτιώσει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες (επικοινωνία – συνεργασία)

– έχουν εμβαθύνει στην κουλτούρα της Αγγλικής γλώσσας βιωματικά

– αποκτήσουν καινούργιους φίλους

– μπορούν να γίνουν καλύτεροι χρήστες της γλώσσας

– έχουν αποκτήσει κίνητρα για μάθηση

– έρχονται για μάθημα χαρούμενα και με θέληση.

Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών “ΜΕΛΛΟΝ” τα κάνουμε όλα αυτά γιατί πιστεύουμε και αποδεικνύουμε ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι πολύ περισσότερο ζήτημα βιωματικής διαδικασίας και εξάσκησης παρά ατομικής μελέτης στο σπίτι.

Η προετοιμασία των μαθητών μας στο να αποκτήσουν και να βελτιώσουν πολλές άλλες δεξιότητες πέρα από την άρτια και ολοκληρωμένη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας κάνει την διαφορά.

Η διαφορά φαίνεται στα πρόσωπα των μαθητών, στην χαρά για μάθηση που αποκτούν και στο να οριοθετούμε και να πετυχαίνουμε στόχους ΜΑΖΙ με τους μαθητές μας και με την συνεργασία των γονέων.

Ο συνδυασμός πολύ καλής γνώσης και χρήσης της Αγγλικής γλώσσας και οι δεξιότητες που αποκτούν και βελτιώνουν οι μαθητές μας είναι η επένδυση και η προετοιμασία που κάνουμε για το ΜΕΛΛΟΝ τους ….για τις απαιτήσεις της κοινωνίας και του εργασιακού τοπίου όπως διαμορφώνεται στον 21ο αιώνα.

Άλλα σχετικά άρθρα:

Τι μας δίδαξε ο μάγος;

Μαθαίνουμε παίζοντας, παίζουμε μαθαίνοντας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *